Medische gegevens uitwisselen

Het Landelijk Schakelpunt

De apotheken zijn aangesloten op het Landelijk Schakelpunt (LSP). Via dit zorgnetwerk is het mogelijk om medische gegevens uit te wisselen met andere zorgaanbieders zoals de dienstapotheek, huisarts of medisch specialist. Deze zorgverleners kunnen medicatiegegevens, allergieën en contra-indicaties 24 uur per dag inzien als dat nodig is voor uw behandeling. Dit draagt bij aan de medicatieveiligheid als u een nieuw medicijn voorgeschreven krijgt. Voor een heldere uitleg over het LSP kunt u onderstaand filmpje bekijken.

Toestemming geven

De apotheek mag uw gegevens echter niet zomaar beschikbaar stellen voor raadpleging via het LSP, hier is uw toestemming voor nodig. U kunt uw toestemming op de volgende manieren aan de apotheek kenbaar maken:

Voor de toestemming van kinderen gelden de volgende regels:

  • Voor kinderen tot 12 jaar geldt dat de ouder of voogd toestemming geeft
  • Voor kinderen van 12 tot 16 jaar geven zowel de ouder of voogd als het kind zelf toestemming
  • Kinderen vanaf 16 jaar geven zelf toestemming.

VZVZ

De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) is opgericht door vier koepels van zorgaanbieders: de koepels van huisartsen (LHV), huisartsenposten (InEen), apotheken (KNMP) en ziekenhuizen (NVZ). Sinds 1 januari 2012 is VZVZ verantwoordelijk voor de elektronische uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt. Voor meer informatie over VZVZ kunt u terecht op hun website.